Mūsų kainos nėra galutinės, tad jei radote pigiau, praneškite mums ir visuomet pasiūlysime geresnę kainą. Taip pat suteiksime nuolaidą pasirinkus projektavimo ir montavimo paslaugas ar perkant didesnį prekių kiekį.

Kaminų priežiūra ir patikra. Kodėl ji būtina?


Kaminai dega. Nesvarbu, ar jie keramikiniai, ar šamotiniai, ar metaliniai. Jie tiesiog užsidega. Ne visada ugnis išsiveržia į išorę, tačiau tie atvejai, kai taip nutinka, greičiausiai baigiasi namų gaisru. Ne viskas taip dramatiška, kaip gali pasirodyti iš pradžių, tačiau kaminų saugumas – svarbiausias prioritetas juos renkantis ir statant. Bet apie viską iš pradžių.
 
Kaminas – ilgaamžis statinys namuose. Jį turėtų statyti tik patyręs meistras, žinantis įvairias technologijas ir galintis vadovautis kaminų gamintojo instrukcijomis. Plytiniai kaminai nėra labai efektyvūs, todėl jų gyvenamųjų namų statytojai siekia nestatyti. Keramikiniai kaminai yra bene efektyviausi, nes statomi iš nebrangių ir patvarių medžiagų. Metaliniai kaminai taip pat naudojami tik tam tikrais atvejais. Nepaisant visų jų skirtumų, vienija visų rūšių kaminus vienas dalykas – suodžiai.
 
Suodžiai susidaro degimo metu. Kai dega kuras, išsiskiria anglies dvideguonis, kuris kondensuojasi ant kamino sienelių. Pamažu tas kondensato kiekis vis didėja ir virsta juodu klampiu dariniu, panašiu į degutą. Ši medžiaga yra labai degi, todėl papuolus liepsnai į kamino angą, ji gali užsidegti ir degti gana ilgai ir kaitriai. Šiuolaikiniai kaminai atlaiko suodžių gaisrą iki 60 minučių, todėl jie yra gana saugūs, tačiau ką daryti, kai kaminas yra senesnis?

  

Kaminų priežiūra

 
Nusipirkote jau pastatytą namą su židiniu ir kieto kuro katilu rūsyje? Vienas iš pirmųjų darbų, kurį turėtumėte atlikti – patikrinti kaminą. Kaminų patikra dabar atliekama pasitelkiant į pagalbą naujausias technologijas – 360 laipsnių besisukiojančias specialias kameras, kurios yra nuleidžiamos į kaminą. Tada kaminkrėtys išanalizuoja nufilmuotą medžiagą ir įvertina, kur gali būti silpnos kamino vietos. Jei suodžių yra daug, teks užsakyti profesionalų kaminkrėtį, kad šis juos išvalytų. Pačiam su metalinės vielos šepečiu ir svarmeniu to daryti tikrai nerekomenduojama.
 
Ar įmanoma kaminą prižiūrėti pačiam? Taip, įmanoma.
 
Pirmiausiai reiktų labai gerai atsirinkti kurą. Jei deginate drėgnas malkas, kurių kaloringumas nedidelis, labai tikėtina, kad kaminas labai greitai pasidengs suodžiais. Dėl to stenkitės kūrenti tik kokybišku kuru, kuris yra pritaikytas pagal jūsų krosnį.
 
Jei jau taip nutinka, kad kaminas pasidengia suodžiais, juos galite bandyti valyti mechaniniu būdu. Ant virvės pakabinamas svarmuo, virš jo – specialus apvalus šepetys su metalinės vielos šeriais. Tokie prietaisai yra reti, tačiau jų galima įsigyti. Svarmuo nuleidžiamas iki pat apačios, o tada šepetys keliamas į viršų ir leidžiamas žemyn. Taip metaliniai šeriai braižo kamino paviršių ir suodžiai krenta žemyn. Po valymo užkūrus krosnį, jie dažniausiai sudega, arba nusėsta į specialias talpas.
 
Prekyboje pasirodė ir specialus suodžių deginimo katalizatorius, kuris sudegina suodžius. Tai specialūs milteliai, kurie veikia užmetus juos ant ugnies – jie padeda greičiau sudeginti suodžius, apsaugo nuo korozijos.
 
Šios priemonės niekada neprilygs profesionalo darbui, maža to, patys lipdami ant stogo ar mėtydami degimą skatinančius miltelius į ugnį rizikuojate susižaloti.
 

Kaminų patikra

 

Kaminkrėčiai yra savotiški kaminų gydytojai. Jie apžiūri kaminus, juos patikrina, atlieka vizualinę patikrą ir nustato „ligas“. Tai visokie įtrūkimai, išdegimai, nesandarumai, suodžių gumulai ir t.t. Kai „ligos“ nustatytos, belieka jas „gydyti“. Visiškai „išgydyti“ pasiseka ne visas, todėl reikia kaminų patikrą daryti bent kartą per metus, geriausiai rudenį, prieš intensyvųjį kūrenimo sezoną.
Pagrindinės priežastys, kodėl to reikia:
Saugumas. Tik profesionalo akis gali įvertinti jūsų kamino saugumo lygį ir galimas spragas. Tai susiję su viso jūsų namo išsaugojimu ir šeimos narių gyvybėmis.
Draudimas. Namo draudimas dažnai reikalauja kaminus valyti bent pora kartų per metus, jei kūrenama intensyviau. Draudimo reikalavimų nepaisymas nelaimės atveju gali skaudžiai kainuoti.
Remontas. Nors šiuolaikiniams kaminams ir duodamos iki 30 metų garantijos, kamino nepriežiūra gali pareikalauti papildomų investicijų remontui. Kai namas pilnai apstatytas, remonto sąlygos yra kur kas prastesnės, nei statant naują, todėl išlaidų gali būti ir dar daugiau.
Atrodo, pakankamai rimtos priežastys, kurios privers susimąstyti visus namuose gyvenančius žmones. Ugnis – ne žaislas ar pramoga. Su ja reikia elgtis atsargiai, o reguliari kaminų patikra daro mus atsargesnius ir saugesnius.

Kaminų priežiūra ir patikra. Kodėl ji būtina?