Mūsų kainos nėra galutinės, tad jei radote pigiau, praneškite mums ir visuomet pasiūlysime geresnę kainą. Taip pat suteiksime nuolaidą pasirinkus projektavimo ir montavimo paslaugas ar perkant didesnį prekių kiekį.

Krosnelės su kaitlente – UŽ ir PRIEŠ


Plieninės ir ketaus krosnelės, kūrenamos malkomis, dažniausiai yra statomos kaimo sodybose, sodo nameliuose, gamybinėse patalpose, kur yra galimybė prijungti jas prie kamino. Krosnelės galingumai – patys įvairiausi, tad jos gali apšildyti įvairaus dydžio kambarius ir patalpas. Rinkdamiesi krosneles mūsų interneto kataloge turbūt jau atkreipėte dėmesį, kad kai kurios krosnelės yra su kaitlente. Jų yra gana nedaug...

 
Jei turėtumėte galimybę rinktis, kokią krosnelę – su kaitlente, ar be jos, ką pasirinktumėte?
 
Rinkdamiesi atkreipkite dėmesį į keletą momentų, kurie padės apsispręsti.

Krosnelės su kaitlente PRIVALUMAI:

 
Nostalgija. Taip, šis jausmas turi labai didelės įtakos renkantis krosnelę su kaitlente. Vakaro prieblanda, krosnyje traškanti ugnis, o ant lubų pro kaitlentės rinkes šviečiančios ugnies šešėliai, kunkuliuojantis arbatinukas ir lašelio vandens, nukritusio nuo puodo dangčio ant įkaitusio paviršiaus, šnypštimas. Tai savotiškai romantiški garsai, kurie primena vaikystę kaime pas senelius. Kai kurie iš mūsų net užaugome su tokiomis krosnimis, tad natūralu, kad savo technologijų apsuptiems vaikams norėtume perteikti bent dalelę tos šilumos ir romantikos, kurią patyrėme. Tai vienas iš pagrindinių argumentų, kodėl turėtumėte įsigyti krosnelę bent su nedidele, vienos skylės, kaitlente.
 
Natūralus maisto gaminimo būdas. Esame įpratę viską gaminti greitai, dažnai naudojamės mikro bangų krosnelėmis, kurios, pasak kai kurių mitybos ekspertų, galimai gadina maistą. Nesigilinsime į sveikatos dalykus, tačiau krosnelė su kaitlente garantuoja, kad maistas pagaminamas visiškai natūraliu būdu, kaip tai buvo daroma kelis šimtus metų. Lietuvoje taip maistas ruošiamas ir dabar XXI amžiuje beveik visose kaimo sodybose, nors vasarą krosnį jau pavaduoja dujinės ir elektrinės viryklės.
 
Galimybė sutaupyti. Jei namuose nuolatos kūrenama krosnelė namams šildyti, tai kam naudoti 2 kW ir  galingesnį elektrinį virdulį arbatai užvirti? Galima visada turėti šilto vandens arbatinuke ir bet kada pasidaryti arbatos. Taip pat ir pasišildyti sriubą, kepsnius, bulves ir kitus patiekalus nenaudojant mikrobangų krosnelės, kuri irgi naudoja nemažai elektros.
 
Drėgmės palaikymas. Namuose, kuriuose oras yra sausas, dažnai reikalingi specialūs drėkintuvai. Tai pakankamai brangi investicija, be to kartais jie yra ir elektriniai, todėl atsiranda nuolatinės išlaidos elektrai. Drėkintuvą reikia prižiūrėti, o štai krosnelė su kaitlente gali tapti puikiausiu drėkintuvu. Tereikia tik kartais ant kaitlentės krašto pastatytą puodą papildyti vandeniu ir nukelti retkarčiais dangtį. Garuodamas vanduo drėkina orą, o vandenį galima naudoti prausimuisi, indų plovimui ir kitiems poreikiams. Galima rasti ir specialių ketaus arba keraminių talpų, kurios kabinamos ant krosnelės šonų, kad nuolatos drėkintų orą ir nemaišytų gaminti maisto.
 
Džiovinimas. Ant nekarštos kaitlentės galima džiovinti sušlapusius batus, pirštines, net grybus ar mėsą. Aišku čia reikia elgtis labai atsargiai, stebėti, ar kaitlentė nėra labai karšta tam tikriems dalykams džiovinti. Šiuolaikiniuose būstuose, kuriuos šildo plonyčiai radiatoriai su termostatais, šios naudingos funkcijos labai pasigendama, ypač šiltuoju metų laiku.
 

Krosnelės su kaitlente TRŪKUMAI

 
Saugumas. Katlentė yra pagaminta iš plieno arba ketaus ir karštį išlaiko ilgai. Jos izoliuoti taip paprastai negalima, todėl namuose, kur yra mažų vaikų, tokia krosnelė gali sudaryti nemažai nepatogumų. Reikia saugoti vaikus, kad jie neprisiliestų prie įkaitinto kaitlentės metalo, neužmestų plastikinių žaislų ir rūbų. Gera žinia yra ta, kad dabar galima rasti ir granulinių krosnelių, kurios yra laikomos saugiausiomis, su kaitlentėmis.
 
Maistas ruošiamas lėtai. Alkanam ir skubančiam žmogui tai tikrai didelis trūkumas. Esame įpratę, kad orkaitė iki 200 laipsnių įkaista per pora minučių, o elektrinės kaitlentės parausta per keliolika sekundžių. Dėl to dešimtis minučių kepama kiaušinienė ar verdama arbata gali išvarvinti nemažai seilės. Jei turite pakankamai kantrybės ir maistą tik šildote, tada tai – nedidelis trūkumas. Šiuolaikinės krosnelės su kaitlente yra pritaikytos tik labai elementariam maistui gaminti, nes tai nėra jų pagrindinė paskirtis.
 
Papildoma priežiūra. Jei ant kaitlentės gaminate maistą, natūralu, kad kartais išbėga sriuba ar košė, dedant maistą į lėkštę nukrenta truputis ir ant kaitlentės paviršiaus. Tada maisto likučiai pradeda svilti, svilėsiai prilimpa prie kaitlentės ir nemalonų kvapą leidžia dar ir kitą dieną. Dėl to reikia nuolatos rūpintis švara. Tam reikia specialių šluotelių, nes paprasta kempine šiurkštus ketaus ar plieno paviršius valomas sunkiai.
 
Apsvarstykite visus išvardintus privalumus ir trūkumus. Prisiminkime, kad esame išlepinti šiuolaikinių technologijų, todėl krosnelės su kaitlentėmis mus nukelia tam tikrą laiką atgal į praeitį. Ne į viduramžius, žinoma, bet vis tiek tai senovinis maisto ruošimo ir šildymosi būdas. Ar jis atgyvenęs? Lietuvoje tikrai ne. Deja, kai kur užsienyje tai laikoma vos ne antikvarine priemone maistui gaminti.
 
Kaip ir klasikinė muzika, dailė, taip ir klasikinė malkomis kūrenama krosnelė, nėra pavaldi laikui – visada atsiras, kas tai vertina, o kažkas manys, jog šios namų „širdies“ vieta – muziejuje.

Krosnelės su kaitlente – UŽ ir PRIEŠ